top of page
books-table-top-view-books-sheets-are-sp

מאמרים

צילום מאקרו


צילום: פבל ספוריש


בחרו בעדשת מאקרו מתאימה

ידע בצילום זה חשוב, אבל לפעמים חייבים גם את הציוד המתאים. תחום המאקרו מתחלק למספר תתי תחומים ואין עדשת מאקרו אחת שתתאים לכולם. עדשת המאקרו המושלמת היא זו שמתאימה לצרכים האישיים שלכם.

לבחירת עדשת מאקרו, יש לקחת בחשבון מספר משתנים:

אורך המוקד, פונקציית פוקוס אוטומטי, איכות אופטית, עלות.

עדשה קבועה בעלת אורך מוקד קבוע היא התחלה טובה. עדשות אלה הן בעלות איכות אופטית גבוהה יותר מאשר עדשות זום ולכן לא תראו עדשות מאקרו ייעודיות בעלות טווח זום משתנה אלא בעלות אורך מוקד קבוע. אורך המוקד מגדיר את מרחק העבודה מהאובייקט שלכם. במידה ותרצו לצלם תכשיטים, מומלץ לקחת עדשה בעלת אורך מוקד של 60 מ"מ. במידה ותרצו לצלם חרקים, מומלץ לקחת עדשה בעלת אורך מוקד של 100 מ"מ או אפילו 150 מ"מ, על מנת לצלם ממרחק גדול יותר.

פוקוס אוטומטי הוא החלטה אישית. יש צלמים שלא יכולים בלעדיו ויש כאלה שנמנעים מהשימוש בו. מערכת הפוקוס המובנה בעדשה יכול להשפיע על המחיר שלה אך חשוב לחוות דעה אישית ולהחליט בנושא באופן עצמאי ובהעדפה אישית.

איכות אופטית ועלות בדרך כלל הולכים יד ביד. למרות שעדשות מאקרו הן עדשות בעלות האיכות האופטית הגבוהה ביותר מבין כלל העדשות, ישנן עדשות המיועדות למשתמש הבינוני ומטה ולכן עלותן נמוכה יותר. יש לקחת בחשבון את הצרכים האישיים של הצלם והשימוש העיקרי של הציוד לקבלת ההחלטה הנכונה.



צילום: פבל ספוריש


התנסו בציוד מאקרו

רוצים להתנסות בצילום מאקרו בלי לקנות עדיין עדשה יקרה? אם כך, אין מחסור בציוד מאקרו להתנסות: טבעות הארכה, טבעת היפוך, עדשת תקריב, עדשת זום עם אפשרות מאקרו. כל אלה יספקו לכם תחליף לא יקר לציוד מאקרו למתחילים, על ידי שימוש בעדשות הקיימות כבר אצלכם.

טבעות הארכה – מחברות בין גוף המצלמה לבין עדשה אחרת שיש לכם. בפשטות, הן משנות את מרחק הפוקוס המינימלי של העדשה ובכך מאפשרות לצלם מקרוב יותר. זוהי בחירה טובה למישהו שרוצה להתנסות בצילומי מאקרו לפני רכישת עדשת מאקרו ייעודית.

טבעת היפוך – מאפשרת להרכיב את העדשה שלכם הפוך. המחיר של טבעות ההיפוך הוא זעום ולכן כבר כדאי שתהיה לכם אחת בתיק. קחו כל עדשה שיש לכם והפכו אותה. התבוננו דרכה וכבר תראו שהיא משמשת כזכוכית מגדלת.

עדשת תקריב או דיופטר – אלו למעשה סוג של זכוכית מגדלת המורכבת על החלק הקדמי של העדשה ומאפשרת לקבל הגדלה. היתרון הוא בכך שאין צורך לפרק את העדשה מהמצלמה.

עדשות זום עם אפשרות מאקרו זה לא משהו נדיר. לרוב, בעדשות טלה ישנה האפשרות לצלם מקרוב אך אין לטעות. לא מדובר בעדשת מאקרו ייעודית ולרוב ההגדלה המרבית שעדשה כזו תספק היא 1:2.

צילום: פבל ספוריש


צלמו הרבה

האמרה "קשה באימונים – קל בקרב" נכונה במיוחד לצילומי מאקרו. למרות שצעדי ההתקדמות זהים לכל תחום צילום אחר, העובדה שמצלמים עצמים קטנטנים מקרוב מעמידים קשיים חדשים ומצריכים מחשבה חדשה.

צילומי מאקרו הם כיפיים במיוחד; כל דבר הופך לנושא הצילום. עציצים, פרחים, חרקים, דשא, עשבים, אבנים – הכל!

יש גם מה לצלם בתוך הבית. הזדמנויות לצילום מאקרו לא נגמרות במפתן הדלת – מרבית העצמים שתמצאו בתוך הבית יכולים להיות מעניינים אף הם בצילום מקרוב. הירקות במקרר, הקרח במקפיא, טקסטורת המגבת ואפילו המטבעות שבכיס מספקים עניין רב ומקור להתנסות.


התאזרו בסבלנות

בצילומי מאקרו הסבלנות היא המפתח. כדי להגיע לצילומים טובים, יש להכיר את נושא הצילום. השקיעו זמן בהבנת דפוסי התנהגות של חרקים או צמחים פונדקאים. למדו את האובייקט מכיוונים שונים ובחרו בזווית המעניינת ביותר. קחו עוד קצת סבלנות אם אתם מצלמים בחוץ. כל משב רוח עדין עלול להרוס לכם את הפריים. למדו לצפות מתי הרוח מתגברת ומתי היא נרגעת ורק אז צלמו.


שמרו על ניקיון

כשמצלמים בהגדלה, הכל מופיע. אבק, לכלוך, שיערות, טביעות אצבע. דברים שאפילו לא ניתן להבחין בהם בעין, פתאום נראים בצורה מעצבנת.

הניקיון חשוב גם מבחינת הקומפוזיציה. שמרו על פריים נקי ומקומפז היטב, ללא היסחים רבים שיכולים למשוך את תשומת הלב מהאובייקט המצולם.



צלמו במקביל אך התנסו בזוויות אחרות

באופן כללי, מומלץ לצלם בזווית כזו שהאלמנט הקדמי של העדשה נמצא במקביל לפריטים החשובים ביותר בפריים; צורת צילום זו תגדיל את שדה הפוקוס ותאפשר קבלת חדות גבוהה יותר בקלות רבה יותר.

יחד עם זאת, זכרו שלכל שינוי קטן יש השפעה גדולה בצילומי מאקרו. כך שהשינוי המזערי ביותר בזווית הצילום ייתן לכם תוצאה שונה לחלוטין. חשוב מאוד להתנסות בזוויות צילום שונות וחדשות. זה אומר שתהיו חייבים להיכנס לעמדות ופוזיציות משונות בעצמכם. חפשו את הזוויות שלא רואים בכל יום. האם ראיתם איך נראה פרח מתחת? או פטרייה? הגיע הזמן לגלות!

צילום: פבל ספוריש


תאורה נכונה

הידעתם שהמגבלה העיקרית בנודע לתאורה בצילומי מאקרו היא הצלם עצמו? טוב, הצלם והמצלמה ליתר דיוק. ככל שאתם מתקרבים לנושא הצילום, אתם גם מסתירים את האור המגיע אליו. כדי להימנע מכך, יש לוודא שמצלמים במקום מואר היטב. יש להימנע מאור שמש ישיר או פלאש ללא ריכוך שיכולים להביא לצללים חזקים והבדלי ניגודיות גבוהים בתמונה.

במקום זאת, וודאו שהאור בהיר מספיק ומרוכך. השיגו זאת על ידי צילום בשעות מסוימות במהלך היום או בתנאי מזג אוויר שונה. בזריחה או בשקיעה וביום מעונן.


בדקו את הפוקוס

כאשר מצלמים ביחס הגדלה של 1:1 או גבוה יותר, עומק השדה הוא צר מאוד. וודאו שעינית המצלמה מכוילת היטב ובדקו שוב ושוב שהפוקוס מדויק על האובייקט. אחרי שצילמתם, בדקו את הפוקוס שוב אך הפעם על מסך המצלמה. הגדילו את התמונה על מנת לוודא שאכן הפוקוס נמצא בדיוק היכן שחשבתם שיהיה.


מזערו תנועה

השתמשו במהירות תריס גבוהה יחסית. כזו שמתאפשרת לכם ברגע הנוכחי. זה יאפשר לכם להקפיא את התנועה ולמזער מריחה.

בצילומים בחוץ, אם מדובר בפרח או כל עשבייה אחרת, הרוח הקלה ביותר לא רק שתהרוס את הקומפוזיציה אלא גם תכניס טשטוש לפריים. במידה ואפשר, הכניסו מקל או שיפוד באדמה קרוב לפרח כך שיתמוך בגבעול וימזער את התנועה ככל הניתן. ישנם קליפסים ייעודיים שתפקידם לעשות בדיוק זאת.

גם את רעידות המצלמה ניתן למזער. במידה ויש לכם אפשרות לשלוט בקומפוזיציה מבלי להזיז את המצלמה – עשו זאת! מקמו אותה על השולחן, שק חול, שק אורז, או חצובה.


שחקו משחק

הסתובבו בתוך הבית. צלמו פריטי יום יום מקרוב ובקשו מאחרים לנחש במה מדובר. טקסטורת מלון, מגבת נייר, שטיח, בד הספה, גרגירי מלח, רשת הרמקול, ספירלה של מחברת, שיערות של בובת דובי; כל אלה ואחרים רבים נראים אחרת לגמרי כשמצולמים מקרוב. נסו בעצמכם ותתפלאו לראות פרטים שלא חשבתם עליהם בהתבוננות מרחוק.

כשתרגישו מוכנים, צאו אל הטבע, הוא כבר יספק לכם שלל הזדמנויות צילומיות מרתקות.

1,273 צפיות0 תגובות

Opmerkingen


bottom of page